Як і коли хреститися?

Фото - Як і коли хреститися?

Деякі віруючі люди вважають, що не так важливо, як саме людина осіняє себе хресним знаменням і коли він це робить. Насправді так вважають люди неосвічені або ж ті, які просто не знають, як і коли хреститися правильно. Багато святих говорили про те, що всі церковні дії і таїнства слід виконувати за правилами і з благоговінням, адже тільки так ми можемо показати свою істинну віру і любов до Бога.




Як хреститися в церкві правильно

Для того, щоб правильно осяяти себе хресним знаменням, необхідно вказівний, великий і середній пальці скласти докупи, а ось безіменний палець і мізинець слід щільно притиснути до долоні.

Спочатку рука прикладається до центру лоба, потім до живота трохи вище пупка. Після цього пальці, складені вищеописаним способом, прикладаються до правого плеча, а після до лівого. Хоронитель себе або інших людей хресним знаменням слід не поспішаючи. Священики кажуть, що люди виконують дану дію поспіхом, радують бісів.

Але мало знати про те, як правильно хреститися в церкві- необхідно розуміти, коли саме це потрібно робити.

Коли необхідно хреститися в церкві


Якщо ви не знаєте коли саме необхідно хреститися в храмі, то найпростіше стежити за діями священнослужителів під час служби. Якщо вони осяяли себе хрестом, то і парафіяни повинні чинити так само. Але іноді, особливо під час великих богослужінь, не завжди можна бачити їх дії. Тому багато парафіян і хочуть знати про те, коли ж саме слід хреститися в церкві або храмі.

  1. Обов'язково потрібно хреститися в момент читання батюшкою шестопсалмия і під час початку співу Символу Віри.
  2. Також необхідно хоронитель себе хресним знаменням в ті моменти, коли священнослужитель вимовляє слова: «Силою Чесного і Животворчого Хреста».
  3. Потрібно хреститися під час початку співів паремій.
  4. Необхідно хреститися не тільки перед тим, як входити в церкву, а й після того, як ви покинули її стіни. Навіть проходячи повз будь-якого храму, необхідно один раз перехреститися.
  5. Після того, як прихожанин приклався до ікони чи хреста, він теж в обов'язковому порядку повинен перехреститися.

Але хоронитель себе хресним знаменням слід не тільки в церкві, але і вдома.

Коли слід хреститися будинку

Певних суворих правил з цього приводу немає. Але в багатьох молитвословах міститься інформація про те, що православна людина повинна хоронитель себе хресним знаменням, перебуваючи вдома, в наступних випадках:

  • відразу після пробудження і безпосередньо перед відходом до сну;
  • на початку читання будь молитви і після її закінчення;
  • перед прийомом їжі і після його закінчення;
  • перед тим, як приступити до виконання будь-якої роботи.

Але мало просто знати про те, як і коли, хреститися, необхідно робити це правильно. Адже лише в такому випадку хрест дійсно буде захищати вас від бід і злих помислів.


» » Як і коли хреститися?