Що таке бог?

Фото - Що таке бог?

Є, ймовірно, щось незрозуміле, що має над нами силу, але ми не можемо повною мірою зрозуміти це. А тому засновано воно на вірі і наших почуттях. Зате, як здається, ми можемо звернутися до Нього за допомогою або передати відповідальність, висловити почуття або придбати впевненість навіть тоді, коли, здається, зовсім одні. Може бути, це і дозволяє нам думати про Бога, про його існування. Є безліч підходів до розуміння Бога. Розглянемо далі, що таке Бог. Відзначимо, що стаття носить виключно інформаційний характер і не прагне зачепити почуття віруючих.

Бог - так називають могутнє надприродне вища істота у навчаннях, в яких визнається його існування. У будь-якому підході ця ідея закладається, відрізняється лише вираз цього вищого істоти.




Бог в матеріалізмі

Ще з давнини беруть свій початок ідеї про те, що матерія первинна, так як ми можемо її відчувати, сприймати і відчувати, а тому духовне, ідеальне чи божественне є продуктом матерії. І в даному випадку вищим божеством прийнято вважати природу. Серед перших мислителів, рассуждавших в такому ключі, можна навести приклад Демокрита - головного атоміста.

Але були й інші мислителі, які прагнули оскаржувати ідею матеріального підходу. У широкому сенсі це були ідеалісти. Пізніше вони сформували цілі теїстичні течії, які стверджували, що є первинний ідеальний Бог, який створив світ і продовжив в ньому свою активність. Теїстичні ідеї стверджують єдиність Бога, тобто говорять про те, що Бог один. В історії релігії же відомий факт «багатобожжя». Найбільш яскравим прикладом може бути зазначено язичництво.

Бог в язичництві

На відміну від концепції монотеїзму, що визнає єдиного Бога, язичництво належить до политеистическим течіям. Такі течії представляють світ у вигляді ієрархії різних божеств. У свою чергу, ці божества відрізняються один від одного владними повноваженнями і сферою управління в природі і суспільстві, а також виглядом. Але варто зауважити, що зовні вони дуже схожі з людиною. Прикладами пантеонів можна назвати давньогрецький, римський і слов'янський.


Далі розглянемо, що таке Бог у християнській і ісламській традиціях.

Бог в християнстві

Християнство як одна зі світових релігій, існуюча в монотеїстичних дусі, стверджує наступне, говорячи про Бога:

  • Бог першооснову і передує світу;
  • Бог всюдисущий, всемогутній, всезнаючий;
  • Бог є творець всього матеріального і нематеріального;
  • Бог є істина, краса, добро і джерело буття;
  • Бог триєдиний в образах Отця, Сина і Святого Духа.

Бог в ісламі

Мусульманська релігія не говорить про якусь єдиною сутності Бога, а, навпаки, робить його багатогранним (99 сутностей). Саме тому людині неможливо зрозуміти і розгадати його суть, і він схиляється перед ним.

Також вам можуть бути корисні такі статті:


» » Що таке бог?