Які є ікони в храмі?

Фото - Які є ікони в храмі?

Слово «ікона» в перекладі з грецького означає «образ». Священні зображення Господа, Матері Божої, ангелів, святих ми називаємо іконами. Існує дуже багато різних ікон, докладніше про них ви можете почитати в статті Які є ікони. А в цій статті ми розповімо про те, які ікони можна побачити в храмі.




Іконостас

Зараз ми поговоримо про церковне іконостасі. Варто зауважити, що він є обов'язковим і найважливішим елементом кожного храму. Іконостас повністю складається з ікон, розташованих строго ярусами, деякі з них обов'язкові, інші - ні. Число ярусів в кожному храмі своє, але не повинно бути менше трьох.

Обов'язкові і не обов'язкові ікони

Отже, розповімо про рядах іконостасу та обов'язкових зображеннях ликів Господа і святих. У 15-19 ст. сформувався порядок високого іконостасу. Зараз ми поговоримо про нього детальніше.

Російський іконостас має 5 рядів: місцевий, деісусний, святковий, праотеческий.

Також у російського іконостасу є 3 двері: центральні, царські - на них зображений сам Господь, на північних і південних зображені архангели Гавриїл і Михайло.


Розповімо детальніше про рядах іконостасу.

  1. У місцевому ряду обов'язково повинна бути ікона Спасителя праворуч від царських воріт, а образ Божої Матері з немовлям - зліва. Над Царськими вратами повинна бути ікона Тайної Вечері. У цьому ряду можуть так само бути присутнім іменні ікони та ікони, присвячені поточним свята.
  2. Деісусний чин - найважливіший. По середині знаходиться ікона або Спас на престолі. На ній зображені святі, що моляться Христу і сам Христос. Образ Іоанна Предтечі знаходиться праворуч, потім архангел Гавриїл і апостол Павло, а ліворуч - ікона Божої Матері, за нею архангел Михаїл і апостол Петро. Великі іконостаси доповнюються різними зображеннями святих, або 12 апостолів.
  3. Святковий ряд складається з ікон двунадесятих свят і образів Великодньої і Страсної тижнів. Обов'язкові ікони - Розп'яття і Воскресіння Христа. У деяких, але не у всіх храмах, цей ряд включає ікони страстей Христових, Запевнення Фоми, Різдво Богоматері і Введення в Храм, зішестя Духа Святого, Богоявлення.
  4. Пророчий ряд. Тут завжди зображені Царі Давид і Соломон, пророк Ілля. У центрі ряду ікона Богоматері Знамення. Також можуть бути зображені різні святі, їх кількість залежить від розміру іконостасу храму.
  5. Праотеческий ряд - це своєрідна галерея праотців. Цей ряд містить ікони предків Христа - від Адама, Єви і Авеля до самого Мойсея. У центрі ряду розташована ікона Отечество або Трійця Старозавітна, на вибір храму.

Іконостас обов'язково завершується хрестом або іконою Розп'яття. Іноді по боках від хреста можна побачити ікони, на яких зображена Богоматір і Іоанн Богослов.

Унікальні ікони

У кожному храмі є своя храмова ікона, тобто на ній зображений той святий, на честь якого названо храм, наприклад, ікона Казанської Богоматері знаходиться в Казанському Соборі. А ікона Божої Матері "Милостива" є надбанням Зачатьевского монастиря.

Кожен православний повинен знати, до якої ікони потрібно звертатися при тій чи іншій прохання. Дізнатися цю інформацію можна, звернувшись до статті Який іконі про що молитися.


» » Які є ікони в храмі?